FÖRENING FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ

FÖRENINGEN FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ - www.raddatisnaren.se

Syrenivån sjunker

Syrenivåerna är mycket låga i Tisnarens djuphålor, närmast botten är det nästan syrefritt. Gösen, som är en fisk som gärna går på djupare vatten, drabbas av låga syrenivåer. Även andra fiskar och djurgrupper har stora problem när syrenivåerna sjunker.

En orsak till den låga syrehalten är förmodligen den ökande mängd humus som kommer från skogsmark och leds till sjön, där den sjunker till botten. Vid nedbrytningen av humus tas syre i anspråk. Föreningen Rädda Tisnaren påpekade riskerna med den intensiva skogsavverkningen redan i sin remiss till Vattenmyndigheten. 

Syrenivåerna behöver följas upp, påpekar Jerry Persson vid Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund. Inför nästa år föreslås att en provserie tas i djuphålan vid Klintskålsberget, en gång i månaden från och med april till oktober för att följa utvecklingen av syrenivåerna i sjön under sommarperioden. Syrenivåerna är fortfarande mycket låga i djuphålorna, närmast botten är det nästan syrefritt. Halterna varierar mellan de olika bottendjupen från 0,09-0,27 mg/l, förutom Kalvnäsudden där bottenhalten var 1,81 mg/l på den djupaste nivån.

Inga kommentarer: