FÖRENING FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ

FÖRENINGEN FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ - www.raddatisnaren.se

Förbud mot vattenskotrar

Föreningen har fått in flera rapporter om att vattenskotrar blivit allt vanligare i Tisnaren. Förra året fick vi in vittnesmål om hur en lomfamilj splittrades och en unge kördes ihjäl. I år kommer rapporter om människor som inte vågar simma som vanligt på grund av skotrarnas framfart.

Vattenskotrar får bara färdas i allmänna farleder i skärgården. Det är tillåtet att åka 300 meter på var sida om farledens mitt men inte närmare land än 100 meter, om inte farleden går genom ett smalt sund. Reglerna trädde i kraft den 15 juni 2005.

Vad som är allmän farled framgår av "Sjöfartsverkets kungörelse med tillkännagivande av beslut om allmänna farleder och allmänna hamnar", SJÖFS 1988:5. Här hittar du kartor som visar var vattenskoter får användas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ni kanske inte är medvetna om att vattenskotrar faktiskt renar vatten där de kör? Alltså, renar skotrarna Tisnaren. Nu råkar det vara så att det är min karl som är en av dom som kör i Tisnaren och det här med att de skrämmer bort fåglar det har jag då aldrig sett. Fåglarna sitter kvar på sina platser och rör sig inte ett dugg. Det är nog bara ni som inte kan unna er lite glädje åt andra som känner så här. Ni är rädda för att barn ska råka illa ut, eller att de är rädda för att, vaddå bli påkörda? Snälla nån, skotrarna kör ju inte på land direkt. Inte ens i närheten. En person som kör vattenskoter har samma folkvett som en som kör motorbåt. Fast dessa barn som är rädda för att bli påkörda av skotrarna kanske känner detsamma om båtar? Båda fordonen färdas ju långt ifrån land. Jag kan inte förstå hur man kan tycka att en vattenskoter är störande, den låter lika mycket som en motorbåt, det är ju föraren om någon som leker med SITT öde inte någon annans. Hur som helst, hoppas ni mår bra av att leva som tråkiga gnälliga människor, det kommer ni säkert långt i livet med!

Pernilla sa...

Bor själv vid en större å där de kör vattenskotrar och jag är rädd för fågellivet här. Det syns tydligt att skotrarna kör fortare än motorbåtar som ofta tar det lugnt här utanför i jämförelse. Att inte skotrarna kan hålla sig på de allmäna farlederna eller sänka hastigheten tycker jag är mycket dåligt!