FÖRENING FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ

FÖRENINGEN FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ - www.raddatisnaren.se

Pressmeddelande: Gruvbolag bryter mot reglerna - markägare överklagar

Det australiensiska bolaget Drake Resources Ltd, som undersöker möjligheten att öppna en gruva vid Tisnaren, har brutit mot gällande bestämmelser för prospektering.

Markägare, tillika medlemmar i föreningen Rädda Tisnaren, har därför överklagat bolagets rätt att fortsätta prospekteringen. Överklagan är inlämnad till Kammarrätten i Sundsvall.

– Kan ett så stort bolag inte ens hålla sig till reglerna så här i början, hur skall vi då kunna lita på att de kommer att hålla sig till reglerna om de får starta sin gruva? Vi måste på alla sätt värna Tisnarens vatten. Föreningen Rädda Tisnaren är ett sätt att visa att vi värna och tar ansvar för vår sjö, säger Torbjörn Gustafsson i Ruda som är en av dem som överklagat.

– Företaget har medvetet, eller uppsåtligen som den juridiskt korrekta termen är, flera gånger gjort intrång på mark som man inte haft rätt till. Man har visat bristande respekt för såväl gällande lagstiftning som för markägare. Därför är det nödvändigt att överklaga det undersökningstillstånd man fått, fortsätter Torbjörn Gustafsson.

Det som hänt är att bolaget utan tillstånd redan förra sommaren utförde provgrävningar vid Skedevi Björnhult. När man avslöjats och konfronterats med sitt brott betalade man ut ersättning för skadegörelse. Även i somras struntade företaget i de regler som finns och utförde grävarbeten, utan tillstånd, vid Skedevi Backetorp och Skedevi Sörtorp.

Det australiensiska bolaget är ute efter koppar och nickel i första hand.

– Visst är nickel och koppar värt pengar, men vad är det jämfört med rent vatten! Nästa stora krig kommer inte att handla om koppar och nickel utan om rent vatten! Skall vi då inte vara rädda om de resurser som vi har?

– Vattnet i Tisnaren är så rent att man kan lägga ut en slang och pumpa upp rent dricksvatten. Vi som bor runt sjön – och alla som bor kring Nyköpingsån där ju Tisnarens vatten rinner ut – borde nu vara beredda att slåss för detta!

För mer info: Torbjörn Gustafsson: 070-2087822.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Stå på er! Inga gruvor krin Tisnaren!! Det vore ju förfärligt!

Birger Schlaug sa...

Det har kommit frågor om vad reglerna är för överklagan när det gäller undersökningstillstånd. Bolaget har redan fått undersökningstillstånd.

Enda sättet att stoppa redan given rätt för ett bolag att bedriva undersökningar är om bolaget visar sig vara olämpligt för verksamheten, det vill säga inte har ekonomisk förmåga att bedriva verksamheten på ett seriöst sätt eller på annat sätt brutit mot lagstiftning etc.

När nu bolaget uppenbart brutit mot gällande regler - vilket måste betraktas som ett under av kompetensbrist, klantighet och/eller nonchalans - öppnade sig möjligheten för markägarna att överklaga.

De som överkalgat har alltså gjort helt rätt, följt de juridiska spelregler som finns och därmed också visat att bolaget kan räkna med hård granskning från såväl markägarna som föreningen Rädda Tisnaren.

Anonym sa...

Bra arbetat!!!