Vilken lag utgör grunden för prospektering?
Minerallagen är den lag som styr möjligheten att starta gruvdrift i Sverige. Vissa smärre ändringar i lagen infördes 2005.
Vilka får prospektera (undersöka) på din mark?
Den som har ett undersökningstillstånd från Bergstaten. Dess chef har titeln Bergmästare.
Det bolag som fått tillståndet ges rätt att kartlägga om det finns mineral i området.
Fråntas markägaren sin rätt över marken?
När ett tillstånd beviljats enligt minerallagen fråntas markägaren den vanliga beslutsrätten över sin mark under den tid och på det sätt som står i tillståndet.
Vilka mineraler får man leta efter?
I tillståndet anges vad man i första hand vill söka efter, men man kan förstås också söka efter annat, eller hitta annat.
Vad vill man söka efter kring Tisnaren?
Man anger att man vill söka efter nickel och koppar. Men det är sedan tidigare känt att t ex även kobolt finns i området.
Vad heter bolaget som vill agera vid Tisnaren?
Drake Resources Limited, har sitt säte i Australien.
Vad är syftet med prospektering (undersökning)?
Syftet är att a) få fram uppgifter om det finns någon fyndighet, b) få fram vilken beskaffenhet och storlek denna har samt c) beräkna värdet och d) analysera värdet i förhållande till världsmarknadspriserna på resp mineral.
Får bolaget undersöka marken bara för att man fått undersökningstillståndet?
Nej! Innan man sätter spaden i marken måste bolaget som fått tillståndet göra en arbetsplan. Denna skall delges alla markägare och andra sakägare innan man rör marken.
Kan markägare och andra sakägare motsätta sig arbetsplanen?
Ja! Man kan invända mot planen. Invändningen skall vara skriftlig och vara bolaget tillhanda inom tre veckor efter delgivningen. Om det inte kommer några skriftliga invändningar gäller arbetsplanen.
Vad händer om markägare eller sakägare motsätter sig arbetsplanen?
Då måste bolaget antingen kontakta den som berörs för att att komma överens eller begära att bergsstaten fastställer arbetsplanen.
Vad händer om bolaget påbörjar undersökningen genom att t ex börja gräva, innan arbetsplanen upprättats och godkänts?
Detta bör anmälas till Bergmästaren och/eller polisanmälas.
Bör man dokumentera överträdelser?
Ja! Det är viktigt att markägare, eller andra, dokumenterar överträdelser för att använda som bevis för överklaganden samt för att stärka sin position vid ev rättslig prövning.
Men ger inte allemansrätten vissa rättigheter när det gäller att undersöka marken?
Jo, allemansrätten innebär att vem som helst att, utan markägarens lov, kan beträda mark och att plocka t.ex. bär, blommor och döda kvistar.
Men även så kallad blockletning får, i dess enklaste form, göras av vem som helst utan särskilt tillstånd. (Blockletning innebär att intressanta malmblock registreras och prover tas med hjälp av liten hammare - provet skickas sedan på analys för bestämning av metallinnehållet.)
Att gå över marker för att mäta med olika instrument är något som inte heller normalt kräver tillstånd. Allt förutsätter dock att någon skada inte sker.
Vad får man då inte göra?
Att ta naturprodukter - utom bär, svamp och vilda blommor - kallas för åverkan enligt brottsbalken. Att ta en mindre mängd små stenar, som ju många barn gjort, har ännu inte lett till åtal och fällande dom. Bergsstaten skriver: "Att däremot gräva i marken, om än i liten skala, kan knappast anses tillåtet."
Vad händer om skada eller annan förstörelse sker vid undersökningen?
Då är bolaget skyldig att betala ersättning. Är markägaren, eller annan som drabbats av skadan, inte överens vänder man sig till Bergstaten där man tar beslut om vilket belopp som skall utgå.
Då skall Bergsstaten ge tillstånd enligt minerallagen, samt miljödomstolen enligt miljöbalken.
Kan markägaren tvingas avstå från mark mot sin vilja?
Ja, tvångsförvärv är möjligt, motiverat med att gruvbrytning har en prioriterad nationell ställning.
Hur länge gäller undersökningstillstånd?
Undersökningstillstånd gäller i allmänhet i tre år, man förlängs i regel om så önskas - men då till ökande kostnad för bolaget.
Vad händer sedan?
Om bolaget finner det intressant att gå vidare ansöker man om en bearbetningskoncession. För att den ska kunna beviljas samråder bergmästaren med länsstyrelsen om miljökonsekvenserna av en bearbetning. När en bearbetningskoncession beviljats för ett område har det allmänna intresset för mineralutvinningen en betydande juridisk styrka.
Hur länge förfogar bolaget över marken?
Den som beviljats en bearbetningskoncession förfogar över fyndigheten under den tid koncessionen gäller, normalt minst 25 år.
2 kommentarer:
TACK!!
Instämmer, det är värdefullt att få vad som gäller i klartext och tydligt. Tack.
Sven
Skicka en kommentar