FÖRENING FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ

FÖRENINGEN FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ - www.raddatisnaren.se

Krönika i KK 19 maj 08: "En av de mest korkade lagarna i Sverige heter Minerallagen. Nu har dess..."

Krönika av Birger Schlaug, 19 maj 2008

En av de mest korkade lagarna i Sverige heter Minerallagen. Nu har dess effekter också nått oss i gränstrakterna mellan Sörmland och Östergötland. Vi som bor här ska ha fått brev från Bergstaten. Det är den myndighet som ger tillstånd för prospektering och bearbetning av mineralfyndigheter.

Här skall nu internationella bolag således leta efter mineraler. Och eventuellt börja bryta. Och ingen kan i realiteten stoppa dem. Om inte extraordinära förhållanden råder. Det är själva grundprincipen i Minerallagen.

Sverige har en av världens mest liberala minerallagar, vilket betyder att det är nästan fritt fram för internationella bolag att ta för sig av våra naturresurser när helst de behagar. Markägare har inte något att säga till om. Äganderätten är ställd ur spel, ja, man har inte ens rätt att undersöka sin egen mark om någon annan har ansökt om undersökningstillstånd. Och undersöka kan främmande bolag göra nästan in på stugknuten…

Den nuvarande regeringen brukar tala om vikten av äganderätt, men den är inte så viktig i dessa fall. Efter en lagändring 2005 så kan markägaren få ut 1,5 promille av beräknat värde på mineralen. Andra som berörs får inte ut någonting. Inte grannarna, inte bygden, inte kommunen.

Som politiker på 90-talet engagerade jag mig djupt i den här frågan. Jag deltog i protester i bland annat Skåne och Småland, där rejäla folkuppror pågick.

Jag träffade äldre människor som kände hur hela deras livsverk riskerade att slås i spillror, hur en död hand kunde läggas på en hel bygd som hotades av mineralbolagen, hur oron för att bli fråntagna mark, hus, boende och livsmiljö förstörde deras liv. De kände sig djupt kränkta när bolagen kom och grävde på deras tomter, i något fall utanför stugknuten. Eller vad sägs om: Ett skogs- eller jordbruk kan när som helst exproprieras för att ge plats för en privat gruva. Med ett undersökningstillstånd i näven kan bolaget få fritt tillträde till mark och fastigheter som andra redan har betalat lagfart på. Med ett undersökningstillstånd är det fullt lagligt att hugga ned skog och anlägga vägar, utan att den egentlige markägaren kan göra något åt det.

Informationsmöten var smockfyllda med människor, som nästan undantagslöst undrade hur ett civiliserat land kan ha en lag som är helt inriktad på exploatering och på att köra över människor. Bland annat protesterade nunnorna på ett kloster, vars marker hotades av gruvbolag.

När ett stort kanadensiskt bolag häromåret fick tillstånd att leta efter olja och mineraler på sju platser i Närke, så blev det protester och länets riksdagsledamöter gjorde ett utspel där man krävde skärpt minerallag. Trots att riksdagsfolk från länet under alla de år frågan varit uppe i riksdagen röstat emot de förslag som krävt skärpning av lagen… Det är tröttsamt med den typen av politiska utspel!

Kampen blossar med jämna mellanrum upp lite varstans i vårt land, som till mer än hälften redan är inmutat. I Skåne handlar striden just nu om alun, kaolin och gas, vars utvinning också hanteras av minerallagen. I Norrland har markägare nyss förlorat kampen i en rättsstrid. Allt fler bolag får rätt till uranprospektering. Sedan ett par år tillbaka har cirka 100 undersökningstillstånd meddelats av Bergsstaten. Uranbrytning är en av de mest skitiga verksamheter man kan hålla på med.

Minerallagen bygger, enligt min uppfattning, på ett ganska odemokratiskt sätt att se på jorden. Såväl markägare som kommun borde ges absolut vetorätt till gruvdrift. Och miljöfrågan borde tas på större allvar - Bergsstaten beslutar om prövningstillstånd utan att gjort en ordentlig miljöprövning, vilket är en märklig tågordning.

En stor majoritet i riksdagen har alltid varit upphetsad av lycka över att formulera en lag som ger internationella bolag rätten att undersöka, prospektera och bryta mineral oavsett vem som äger marken. Minerallagen synes närmast vara hämtad från den lagstiftning som styrde afrikanska kolonier en gång i tiden.

I praktiken är det stora bolag, oftast utländska sådana, som får undersökningstillstånd. Långt mer än halva Sverige är alltså på detta sätt utlovat till olika bolag. Nu har man också nått fram till Byle och Marsjö i gränslandet mellan Sörmland och Östergötland. Det förekommer en del protester, ryktas det. Som att inte skicka in bekräftelse på att man har fått meddelandet som Bergstaten skickat ut. Ett sätt att fördröja, försvåra och protestera mot en lag som inte hör hemma i ett civiliserat land, kan man tycka.

Självfallet skulle jag aldrig komma på tanken att föreslå något sådant… Det vore ju att se som uppvigling och civil olydnad…

Inga kommentarer: