FÖRENING FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ

FÖRENINGEN FÖR ATT RÄDDA TISNARENS VATTEN OCH MILJÖ - www.raddatisnaren.se

Vad gäller för vattenskotrar?

En minst sagt förbannad bloggläsare beskrev här hur en lomunge krossades av en framrusande vattenskoter väster om Lytterstabadet. Skribenten frågar också vad som gäller för vattenskotrar.

Lagverket är enkelt: Vattenskotrar får bara framföras i farleder och någon sådan finns inte i Tisnaren. Mer om detta ka man läsa på länstyrelsens hemsida.

EU har godkänt svensk skoterförbud
Det har tidigare varit oklart om EU-domstolen skulle godkänna den svenska lagen. Nu har domslut kommit. Svensk lag gäller. Man kan således bli åtalad om man kör vattenskoter utanför de godkända farlederna. Straffets längd och/eller storlek kan komma att avgöras av hur Luleå tingsrätt kommer att döma i ett nu aktuellt fall.

"I praktiken innebär det förmodligen att de fem år gamla reglerna som begränsar vattenskotrarnas körning till slut kan börja tillämpas i praktiken", säger Ulf Yngvesson, kansliråd på miljödepartementet.

Därefter har tingsrätten i Luleå kommit med en dom, som man hoppats skulle bli klargörande. Men så blev det inte... Domen är inte till någon nytta, säger Kustbevakningen. Regelverket gäller således på samma sätt som före domen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom de flesta numera har tillgång till mobiltelefon med foto- och filmmöjligheter så lär fler dras till åtal. Film finns på en person som vrålkörde under helgen, och förmodligen var den som krossade lommen. Jag överväger att överlämna filmentill polisen om det fortgår.

Bo och Gun sa...

Härligt att EU äntligen fått ändan ur vagnen och låter svensk lag gälla i Sverige.

Anonym sa...

Tack för en fin och informativ sajt!
Mackan

Car Ic sa...

Kanske borde man sätta ut skyltar vid ställen där man kan lägga i vattenskotrar.

Anonym sa...

Sätt åt de jävlar som far omkring som idioter med sina skotrar som går i bortåt hundra knyck. Förutom att de stör människor, skröädjur.mmer de livet ur sjöfågel och bullrar något oerhört i vattnet vilket drabbar en rad vattedjur.

Anonym sa...

Härligt att det nu är klarlagt i alla distanser vad som gäller!